WF2021_M1

ochutnávka M1

Salam15 si poradí

Pěkný guláš jsem vymyslel. Jirka vám ho zvládne připravit a podat tak, aby chutnal. Nebude k němu popíjet pivo, ale víno. Přesně řečeno - vína, po kterých zrály ochutnávané whisky. Značky whisky „provařené“ (Bowmore, Glenfiddich) i méně běžné (Tamnavulin, Tullibardine). Whisky, dokonce i irská (Green Spot), co skrývají tajemný potenciál díky vínům, až na Madeiru – Manzanilla, Zinfandel, Tempranillo, Chateau Neuf du Pape. Jen si přiznejte, není to lákavé?

Bowmore "18" Manzanilla, 52,5%
Glenfiddich "19" Madeira, 40%
Green Spot Chateau Montelena, 46 %
Tamnavulin NAS Tempranillo Cask Edition, 40%
Tullibardine Chateau Neuf du Pape, 46 %

Ochutnávkou vás v pátek v 18hod provede: Jiří Horáček - Salam15

ochutnávka M2

Laďa připomene Laďu

Když jsem chystal program Whisky Festivalu, doufal jsem, po příznivých zprávách, že se ho zúčastní nestor nás, českých, a hlavně brněnských, whiskařů – Vladimír Burda – Laďa, Burďas, Burdasan, … Možná dá i ochutnávku? Nedá, nezúčastní se …
Nejen, že s Radkem Martinkou převzal památný brněnský The Whisky Shop, ale až se sejdeme v Malé Morávce, zkusí vám připomenout památnou Laďovu ochutnávku SFTC Edradourů –Laďa Yoki Fogl. Pití bude podobné, jen ne už tak „výživné“. Tři single casky mocné síly - po Marsale, Burgundském a Barolu, budou odlehčeny desetiletou Glen Moray po Chardonay a doplněny Glenfiddich Fire & Cane.

Edradour SFTC "10" Marsala, 58,5%
Edradour SFTC "12" Burgundy
Edradour SFTC "12" Barolo, 56,2%
Glen Moray "10" Chardonay Cask Matured, 40 %
Glenfiddich Fire & Cane, 43 %

Ochutnávkou vás v pátek ve 20hod provede: Laďa Fogl - Yoki

WF2021_M2
WF2021_M3

ochutnávka M3

Není jenom Campbeltown

Všichni víme, co je její parketa – Mull of Kintyre a campbeltownské whisky. Ale firma Fous Spirits, pro kterou Mirka pracuje má v portfoliu i jiné značky, které v Česku zastupuje. Benromach je jedna z nich. Proč byste tedy některé s Mirkou neochutnali? Hermitage, Sassicaia a Chateau Cissac – všechny po vínech, pěkných 45 % ABV i nakouřená tam je. Jen – jsou to, často proklínané NASky, byť za mě, je to blbost, zbytečná předpojatost. Jsou to předsudky, v mnohém stejné, třeba jako ženy a whisky, potažmo sladové, nedej bože nakouřené?
Mirka, a whisky, vás přesvědčí, že je třeba být otevřený. A, nebojte se, dojde i na Springbank, 12 YO po Burgundském bude stejně dobrá jako jedenáctiletá Longrow po australském Shirazu. Navíc, obě v sudové síle! Připravte se, bude to jízda jak se patří!

Benromach Hermitage, 45%
Benromach Sassicaia, 45%
Benromach Chateau Cissac, 45%
Longrow Red "11" Australian Shiraz, 53,7%
Springbank "12" Burgundy, 53,5%

Ochutnávkou vás v sobotu ve 13hod provede: Mirka Kverková Pokorná - Whisky Lady

ochutnávka M4

Tomatin. Kdo ji do nedávna znal?

Premiérově strávíte čas s Nidanem, kterého nemůžete neznat, byť ne osobně, a sladovou whisky z Tomatinu. Značky donedávna poměrně málo známé, produkcí whisky totiž dodávané v předchozích letech hlavně do blendů či “japonské“ whisky. Díky japonským majitelům, od kterých, na štěstí, dostalo vedení palírny volnou ruku. A dějí se věci. Jako jinde ve Skotsku. Pokud jde o sladovou, ukazuje se názorně, čeho je každá skotská palírna, v takové chvíli, skutečně schopna. Poslední počin Tomatinu totiž je: „French Collection“. A je toho zářným příkladem. Tři zrání po francouzských vínech, jedno po koňaku. Všechny 12 YO, 46 %, nedobarvovány, nefiltrovány za studena. Třešničkou na dortu pro vás bude single cask #22940, 21 YO, v sudové síle 55,4%. Celou dobu zrála v sudu po španělském vínu Verdejo. Je to bomba! O to větší, že whisky byla koupena a lahvována jako první počin českých milovníků whisky, ryze českého uskupení CMWS. Víc k tomu neřeknu, Jirka o tom jistě pohovoří sám. Vy se nezapomeňte zúčastnit, jinak byste měli velkou škodu. Budou u toho i dotčená vína. Taková příležitost se už nebude opakovat!

Tomatin 2000 "21" SC 32940 Verdejo, 55,4%
Tomatin 2008 "12" Cognac Casks, 46%
Tomatin 2008 "12" Riversaltes Casks, 46%
Tomatin 2008 "12" Monbazillac Casks, 46%
Tomatin 2008 "12" Sauternes Casks, 46%

Ochutnávkou vás sobotu v 15hod provede: Jiří Šinogl - Nidan

WF2021_M4
WF2021_M5

ochutnávka M5

Nové kousky z GlenAllachie

Ochutnávání sladových GlenAllachie povede už podruhé LukeD. Na zawhiskování si dáte 11YO po portském. Více jak devět let v sudech z amerického dubu, poté v sudech po Ruby Port. Na barvě i v chuti je to poznat. A jsou tu tři novinky – „wine finishes“. 11 YO Gratamacco Wine Finish. Nejprve zrání v ex bourbon sudech, pak téměř dva roky ve středně toastovaných „Super Tuscan barriques“ z vinařství Gratamacco z oblasti Bolgheri v Toskánsku. 12 YO Sauterne Wine Finish – podobný vzorec zrání - v konci téměř dva roky v sudech z francouzského dubu po dezertním vínu Sauternes z oblasti Bordeaux. Té je nejméně, 1000 kartonů „worldwide“. 13 YO Rioja Wine Finish dozrávala ve středně toastovaných sudech ze španělského dubu. Všechny o 48 %, nedobarvovány, nefiltrovány za studena. Všechny osobité, nezaměnitelné. A na konec? Zatím nejstarší z „core range“ GlenAllachie, 30 YO, šarže č.1 (takže čekejme další), v sudové síle 48,9%. Kupáž z hogsheadů a puncheonů po sherry PX a Oloroso a něco málo panenského Chinquapinu. Ročníky 1989 a 1990. Dohromady devět sudů, do celého světa 2000 lahví. Ani nechtějte vědět, kolik jsem dostal přiděleno pro Česko! Z toho dvě padnou na festivalu. A zbytek – budu vážit na váhách. Komu? Jedno je jisté, padesát odvážných ochutná s Lukášem. A na zbytku budu “sedět“.

GlenAllachie "11" Gratamacco, 48 %
GlenAllachie "11" Port, 48 %
GlenAllachie "30", 48,9 %
GlenAllachie "12" Sauternes, 48 %
GlenAllachie "13" Rioja, 48 %

Ochutnávkou vás sobotu v 17hod provede: Lukáš Drábek - LukeD

Festivalové okénka

Letos to bude pecka! Na jednom místě budou všichni hlavní čeští producenti.

Upřesnění vzorků i ceny budou zveřejněny na místě. Pouze 25 vstupenek na každé okénko si koupíte na místě u prezence/pokladny.    

Old Well

Lukáš připravil pro loňský Whisky Festival „Drunk Cats on the Road“. Láhve jsou vyprodány, i když festival nebyl. Několik lahví jsem zachránil, takže vy, co tuhle vydařenou whisky neznáte, máte šanci. K tomu další vzorky Lukášových experimentů, co na poslední chvíli vybere a doveze. Tipujte – bude mezi nimi i „Mizunara“?
sobota 14.15-14.45, Klubovna, Lukáš Andrlík

Lafayette

Jura už pivo Chomout nevaří, zato se stoprocentně vrhl na whisky a jiné destiláty. O tom, co se děje v palírně TOSH, a nejen v ní, si povykládáte u čtyř vzorků nové whisky značky Lafayette. Její příběh je poutavý, o whisky nemluvě.
sobota 16.15-16.45, Klubovna, Jura Omelka

Gold Cock

Nevím, jestli by někdo dokázal dát dohromady seznam Gold Cocků, co byli doteď naláhvovaní ? Jeden člověk by to mohl zvládnout – Mirek. Poprosil jsem ho o to. Také je jediný, co má rovněž přehled o tom, co leží a zraje v sudech ve skladu u Jelínků. Že to musí koštovat, než řekne: „Teď!“, o tom žádná. A vy budete mít možnost vybrané vzorky ochutnat také.
sobota 18.15-18.45, Klubovna, Mirek Motyčka

Čáďovy finiše

Čáďa si pořídil čerstvý „Gold Cock“ nakouřený destilát, soudky má, tak si doma hraje. Jako už léta. Na festival doveze tři vzorky. Jaké? To je, pro vás, do poslední chvíle, tajné. Kdo by si také chtěl podobně hrát, má jedinečnou šanci! Sejde se s nejpovolanějším praktikem.
pátek 19.15-19.45, Klubovna, Jiří Čadek